Ungarsk paprikagryte

Frå kokeboka til bjoerg

2 bokser hermetisk tomat.
1 pakke kremfløte(synes den blir best da ja)
2 løk skåret i terninger(av og til gul og av og til rød løk)

la putre en stund. 10 min eller noe mens du forbereder resten som skal i gryta: 

1 pk kjøttdeig. stekes før den haes i gryta.
6 skiver bacon stekes ikke før den haes i gryta. del i passe biter(av og til bruker jeg sånn stjernebaconpakke for det er akkurat nok. har og byttet ut bacon med røkesyre for å unngå kjøtt en gang).
Sjampingjong-fersk er best men boks er helt ok. mengen er helt ettersom man liker. jeg bruker ca 4 store ferske i skiver som jeg steker litt før jeg har oppi eller en stor boks ferdigskivede
2 paprika-i biter.
1 liten boks mais. 
1 til 2 spiseskjeer paprikakrydder-her må man smake ja!
salt og pepper-ca en t-skje av hver. 

putreputre en stund til. denne kan godt stå å vente på gjestene.

jeg bruker ris og baguetter m smør til.

Alveslottets polarbrød

Veganske polarbrød

100 gram økologiske havregryn
300 gram sammalt hvetemel fint
600 gram hvetemel
50 gram Demerarasukker
1 pose tørrgjær
1/2 ts salt
2.5 dl. vann
3 dl ris- eller havremelk
2 ss knuste linfrø utrørt i 6 ss vann
1 dl rapsolje

Kjør havregryn i foodprocessor til de blir som grovt mel. Lag vanlig gjærdeig og elt den godt. Deigen skal være litt løs. Heves i ca. 45. min.

Lag så boller av deigen- bittesmå hvis du lager til bentoboksen og større hvis du vil ha vanlig polarbrød-str. Kjevle ut til flate, runde brød, stikk hull i med strikkepinne.
Ikke etterhev for lenge, husk at de skal være flate.
Stekes på 225 grader i ca. 7-8 minutter, de skal bare såvidt ha begynt å få farge.
Avkjøles på rist med et klede over for å bevare mykheten. Legg dem i plastposer straks de er avkjølt.


Også:
Her er link til vegetarfamilien sine matpakkebrød: http://vegetarfamilien.blogspot.no/2012/06/matpakkebrd.html

Spinatsuppe

Supegod spinatsuppe som hele vår familie elsker, liten som stor! Morsomt med grønn mat...

50 g smør
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 potet, i biter
500 ml grønnsakbuljong / kraft
600 ml melk
500 g frisk spinat, skylt
det gule fra skallet på 1/2 sitron
muskatnøtt
------------------
Smelt smøret i en stor gryte og stek løk og hvitløk i noen minutter til det er blankt, ikke brunt. Ha i poteten og stek litt til.
Ha i buljong og kok opp. La koke i 5-6 minutter til poteten begynner å bli kokt.
Tilsett melk, kok opp. Tilsett spinaten og sitronskallet. Rør spinaten godt inn i væsken, så den begynner å falle sammen (da får du plass til alt). Ha på lokk og la suppen koke i 15 minutter.
Ha suppen i en blender eller bruk stavmikser til å jevne suppen glatt.
Varm opp og smak til med pepper, salt og muskatnøtt.

Server med kokt egg og brød eller flatbrød og tenk på så mye jern og vitaminer du får i deg!!

Hvis du vil være enda litt sunnere så kan du la halvparten av spinaten koke med væsken og tilsette resten av spinaten rå før du blender den sammen. Da smaker suppen mer spinat og er enda grønnere!

Linsesuppe med kokos og koriander

Kjempegod og varmende suppe med deilige linser og mye krydder. Ganske mange ingredienser, men mye er krydder som du har i skapet fra før kanskje? Godt med andre grønnsaker også, her er det bare å bruke fantasien..

2 ts fennikelfrø
2 ts korianderfrø
2 vårløk, i skiver
2 gulrøtter, revet
2 rødløk, i skiver
4 hvitløkfedd, hakket
1 rød chili, hakket
4 cm ingefær, hakket
2 kaffirlimeblader (hvis du har)
4 dl kokosmelk
8 dl vann
1-2 dl røde linser
2 ts fiskesaus
4 ss limesaft (1 saftig lime)
frisk koriander
sesamolje
----------------------------
Rist korianderfrø og fennikelfrø i en varm tørr panne til det begynner å lukte deilig krydder. Pass på så de ikke svir seg. Avkjøl litt før du knuser de i en morter eller krydderkvern.
Fres vårløk, gulrot, rødløk, hvitløk, chili, limeblader og ingefær i en wok eller stor gryte. La surre i 5 minutter.
Tilsett krydderet, kokosmelk og vann og kok opp.
Tilsett linser og limeblader. La småkoke i ca 10 minutter til linsene er møre.
Smak til med fiskesaus, limesaft og sesamolje. Ikke bruk for mye sesamolje, det kan fort bli litt sterkt.
Rør inn hakket koriander før servering (Husk å ta ut limebladene før du serverer).

Noen ganger har jeg litt brunt sukker eller palmesukker i også for å runde av smaken.

Gul kyllingsuppe

Kjempegod og enkel hverdagssuppe!

2 kyllingfileter, i biter
2 ss smør
1 purre, hakket
1 løk
2 fedd hvitløk, hakket
1 dl ris
1 rød paprika, hakket
2 ss karri
1 liter hønsebuljong / kraft
200 g erter
1 dl fløte
salt, pepper
noen tomater, i firkanter
persille, hakket
----------------------------
Varm opp smør i en stor gryte. Fres purre, løk og hvitløk til det er blankt og mykt.
Tilsett paprika, karri og ris, rør om og la det frese i noen minutter.
Ha i buljongen og kok opp. Ha i kyllingkjøttet og la det småkoke i ca 15 minutter, til kyllingen er ferdig.
Tilsett fløte og erter. La det småkoke til ertene er ferdige.
Smak til med salt og pepper.

Ha tomatbiter og persille i suppen før servering.

Ostehorn

Dette er S. si oppskrift, klippa frå tettinntil.no

16 horn (anbefalar å bake dobbel porsjon!)

3 1/2 dl melk
2 ss smør
25 g gjær (jeg dobler oppskriften og bruker bare en pose tørrgjær)
1 ss sukker
1/2 ts salt
500 g fint mel (jeg bruker siktet speltmel, men hvetemel går også bra.)
Ost og skinke til fyll, 1 skinkeskive per horn.
Egg til pensling

Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland det med litt av melka for å kjøle det litt ned. Bland alt i mikser, men OBS - deigen skal arbeides lite for å ikke bli seig. Hev ca en time.
Del deigen i to, og kjevle hver del til en stor, rund leiv. Del hver av dem i 8 deler, som man deler en pizza. Legg på ost og skinke, og rull sammen til små horn. Etterheves ca 15 minutter og pensles deretter med egg. Stekes på midterste rille ved 225 grader, til pent gyldne.


Oppskrifta fungerer også finfint med halvparten grovt- og halvparten fint mjøl, for dei som ønsker det.

Kjøtbollar

Ei deilig oppskrift på små kjøtbollar som passar fint i piknikkurven, til ein pastarett med tomatsaus, til potetmos, meze... You name it!

Oppskrifta gjev ca. 30 små bollar

1 pk kjøtdeig
2 store skiver grovt brød, helst daggammalt og litt tørt
2 ts kummin
2 ts paprikapulver
2 ts chilipulver (eg har brukt tørka chile negro, ein meksikansk chili, prøv deg fram!)
2 ts basilikum
1 egg
1/2 lauk, finhakka
1 fedd kvitlauk, finhakka

Rasp brødet (eller berre kna det med fingrane) til du får fine brødsmular. Tørt brød er enklare å smuldre opp. Steik lauk og kvitlauk til det blir blankt. Ha alle ingrediensane i ein bolle og rør godt saman. Form små bollar (ca 1,5cm i diameter) og steik godt.