Matmuffins uten egg

Idag har vi vært tidlig oppe og skulle på skogstur med barnehagen, så da tok vi det vi fant i kjøleskapet og i skuffene og laget matmuffins etter denne oppskriften her:)


Matmuffins


8 dl mel (halvparten grovt) (vi brukte havregryn og speltmel)
1 boks skinke
1 hakket purre
1 liten, hakket paprika
100 g smeltet smør, avkjølt
4,5 dl melk
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl revet ost

Bland sammen og fordel i smurt muffinsbrett, strø over ost.
Stekes på 250 grader i 15 min
Kan fylles i muffinsbrett, settes i kjøleskapet natten over og stekes til frokost

(Vi hadde i en boks mais, en pakke påleggsskinke, en halv paprika og 5 soltørkete tomater og masse fersk timian. Kunne godt hatt i litt mer krydder og enda mer "fyll")

Potetgrateng med bacon og tomatsalat


Dagens middag ble laget ut fra hva som befant seg i kjøleskapet.
Poteter, snack paprika, kepaløk, persille, ost, bacon, cherrytomater og rødløk
Samt olje, eddik og litt krydder. Kjempegodt ble det, å jeg vil dele oppskriften med dere.




Kutt poteter i skiver, løk og paprika i strimler. Bland det i en ildfastform sammens med olivenolje, salt og pepper. Stek i 20 min på 175 grader til potene blir gyldne og møre
Strø på ost, og sett på grillvarme på stekovnen.
Stek ti minutter til, og mens du venter sprøsteker du bacon, skjærer tomater og løk i passe biter.
Finkutt persille og bland en deilig tomatsalat med litt olje, eddik, S og P.
Legg opp det hele på en tallerken og nyt :)
Dagens middagstips fra meg!




Amerikanske muffins


(stjålet fra tett inntil)
På bildet: Mandelmuffins, med mandelessens og mandelflak. Muffins med valrohnabiter og marshmallows.
Det våte:
2.5 dl melk
1 egg
3/4 dl olje (nøytral som raps eller solsikke)
Det tørre:
4.8 dl mel
3 store ts bakepulver
en klype salt
1.5 dl sukker
Det våte og det tørre blandes sammen i to separate boller
Ha så det tørre oppi det våte og vend sammen.
Ikke rør for mye, for da blir røra seig. Bruk ballongvisp.
Skal være små klumper i røra.
Bland i ønsket smak: sjokoladebiter, vaniljedråper, vaniljesukker, kakao, marshmallows, eplebiter, vaniljekrem, blåbær, syltetøy, bringebær er smakstilsettninger som passer bra.

Solskinnsboller med appelsin, sjokolade og mandelfyll

Perfekte boller og ta med på tur nå når vi nærmer oss påske :)


1 l melk
250 g smør
3 dl sukker
2 stk egg
100 g gjær for søte deiger
3 ts kardemomme
2100 g hvetemel

Fyll
250 g mandelmasse/makronfyll
125 g mykt smør
0,50 dl sukker
1 stk appelsin
100 g hakket mørk sjokolade

egg til pensling
perlesukker til strø


Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm.
Rør ut gjæren i litt av væsken.
Rør eggene ut i resten av melken.
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går.
Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank.
Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Riv mandelmasse fint opp på et råkostjern, rør sammen med mykt smør, sukker og appelsinskall og saft av appelsin.
Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hvert hver del ut til et rektangel.
Smør på mandelmasse og revet mørk sjokolade og rull sammen.
Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og la etterheve i 50 min – 1 time.
Pensle med egg og dryss med perlesukker.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 ˚C i 8-10 min.
Avkjøl på rist under et klede.

Tips: bollene kan ev settes i muffinsformer.

Ta med bollene og kakao i sekken. Legg ut på tur og NYT!

Gazpatcho

Oppfriskende kald sommersuppe fra Sør-spania
Legg gjerne i noen isbiter ved servering.
4 porsjoner

3 plommetomater
3 dl hermetiske tomater
1 hvitløksfedd
blad av en potte basilikum
1 stor paprika
1 agurk
1 chili uten frø
1 sjalottløk
1 liter grønnsaksbuljong
2 dl olivenolje
sherryeddik
salt
pepper
sitron

Rens alle grønnsakene og kjør dem til mos i en foodprocessor.
Bland i grønnsaksbuljongen.
La suppen stå kaldt og godgjøre seg et par timer
NB: ha olivenolje og sherryeddik i på slutten, det er en smaksak hvor mye du vil tilsette.
Smak også til med S+P og sitron.

Tips: Gazpacho kan bli mer mettende om du tilsetter litt friske grønnsaker som for eksempel hakket stilkselleri, grønn paprika og agurk ( små tyggebiter). Server det gjerne i en bolle med ristede brødterninger ved siden av, så kan folk forsyne seg selv.
Eller hell i små shot-glass eller coctailglass om du skal ha det på tapasbordet.

Potetsuppe med mais og bacon

Denne suppa lager jeg ofte på jobb og er mettende og deilig!
Ca 4 porsjoner

8 store poteter
1 løk
2 fedd hvitløk
1 liter vann
2 grønnsaksbuljongterninger
3 dl fløte
1 liten box mais
5 strimler med bacon


-Poteter skrelles og skjæres i mindre biter
-løk og hvitløk grovkuttes
-Stek løken myk i litt olje, tilsett poteter, vann og grønnsaksbuljong.
-Kok til potetene er møre og mos suppa med en stavmixer eller foodprocessor.
-Tilsett fløte og mais.
-Smak til med litt salt og pepper.
-Kutt baconet i små biter, stek det sprøtt og hell det på et tørkepapir (slik beholder du baconet sprøtt til servering)

røkelaks rull

Røkelaks i skiver legges ut over et matpapir, tett i tett.
Smør på philadelphia ost, naturell eller med urter.
Press på 1/2 sitron, nykvernet pepper og litt vårløk.

Rull sammen slik at du får en fin og jevn rullade.
Legg i fryseren i 10 min og kutt i cm tykke skiver.
Server på en frisk salat!

Perfekt på tapasbordet.

Torsk i løk og paprika saus

Hvis du ikk er så glad i ren fisk bør du prøve denne

En stor filet av f.eks torsk, sei eller annen hvit fisk
2 løk
2 paprika
50 g smør
2ss hvetemel
1 pk kremfløte
Vann
2 fiskebuljonterninger
pepper

- Kutt løk og paprika i tynne strimler
- Stek grønnsakene i smøret til de bli myke og strø på hvetemel
- Hell på fløtepakken og juster sausen med vann om den blir for tykk
- Tilsett fiskebuljong og pepper, evnt litt salt etter smak.
- Legg på passelige fiskestykker, sett lokk på stekepanna og la det trekke på svak varme til fisken er gjennomkokt, ca 10 min.

Server med kokte poteter, ris eller pasta.
Frisk bladpersille er godt på toppen..

nam nam

Stekt ostekake

Denne oppskrifta lærte jeg da jeg jobba i continentals 2etage. Himmelsk god :)
Kan fryses.

24 cm sprinform m bakepapir i bunnen og sprayes med formfett.

Bunn:
3/4 pk havrekjeks
1 box valnøtter
100 gram smør

- knuses og blandes med smeltet smør.
-Press i bunnen av kakeformen


1 box rømme
1 box cottage chees
1 dl sukker
1/2 ts vaniljesukker
saft av 1/2 sitron
4 egg

Alt blandes i en mixmaster, men eggene tilsettes ett og ett når røra er godt blandet.

-Stekes på 175 grader i ca 45 min.
- avkjølesi formen.

Serveres med friske bær og en bærsaus.
Om ønsket kan du lage en topping av stivpisket creme fraishe og vaniljesukker (evnt vaniljestang) for å smøre på toppen av kaka.

Potet-tortilla

Lettvindt og godt til tapasbordet

500g skrelte poteter
2 sjalottløk, finhakket
1 hvitløksfess, finhakkes
5 egg
1/2 dl vann
salt og pepper
2-3 dråper tabasco
olje

-Skjær potetene i skiver og la den koke møre i en stekepanne med masse olje, en kaffekopp med olje ca. Pass på at varmen ikke blir for høy, da blir potetene fritert og ikke kokt.
-Lag omelettrøre av egg og vann, tilsett løk, hvitløk, tabasco, S+P.
- Når potetene er møre heller du av overflødigt fett og har de varme potetene oppi omelettrøra.

-Varm en stor stekepanne.
-Ha i omelettrøra med potetene og stek potetkaka gylden på begge sider ved middels varme.
- snu potetkaka ved å la den gli over på en tallerken, hvelv stekepanna over og snu rundt.
- steketid er ca 30 min.
- la potetkaka sette seg litt før den skjeres i kakestykker til servering.

Albondigas

Spanske kjøttboller i tomatsaus er noe alle liker og er en fulltreffer på tapasbordet.
Oppskriften er fra Oro, Terje Ness sin tid som kjøkkensjef der.

4 Porsjoner

500 g kjøttdeig
100 g loff
3 hvitløksfedd
1/2 rød chili, hakket
3 sjalottløk, hakket
2,5 dl helmelk
3 egg
2 dl olje (helst vindruekjerne)
salt og pepper

Kjør loff, hvitløk, sjalottløk, chili og melk til en jevn masse i foodprocessor.
Bland inn kjøttdeigen.
Tilsett så eggene, ett om gangen.
Smak til med salt og pepper
Trill farsen til små kjøttboller
Stek dem i varm panne i vindruekjerneolje.
Om du lager mange kan du også sette dem på stekebrett, 250 grader i 5-6 min.

Tomatsaus

2 sjalottløk, hakket
4 hvitløksfedd, hakket
4 ss frisk basilikum
4 ss frisk koriander
1 dl finhakket stilkselleri
0,5 dl olivenolje
1 boks hermetiske hakkede tomater (400g)
1 dl vann
1 ss sukker
1/2 dl sherryeddik
salt og pepper

Fres grønnsakene og urtene i olivenolje.
Ha i hermetiske tomater og 1 dl vann
La sausen trekke på svak varme i ca 1 time
Smak til med sukker, sherryeddik, olivenolje, salt og pepper.

Varm opp kjøttbollene i sausen før servering.

Tomatbrød (søstra til focaccia)

Deiligt brød ved siden av middagen, til tapas eller rett og slett til frokost


1,2 kg durumhvete (italiensk hvetemel)
7dl vann romtemperert
1 pk tørrgjær
20 gr salt

Vent litt med:
1 glass med soltørka tomater
rosmarin, estragon ,timian

-Ha alt i en kjøkkenmaskin utenom 200 g mel.
-Eltes til det blir en løs deig ca. 10-15 min.
-Ha i resten av melet og halvparten av de hakkede tomatene.
-Elt i 5 min til det blir en glatt deig.
-Kna deigen til den er glatt og fin.
-Heves i 30 min.

Urteblanding: Hakk tomater og bland det i morter med urter, pensles på brødet, som har blitt formet. Etter eget ønske. strø over litt mel.
Etterhev i 30 min, stekes på 220 grader i 40 min.

Himmelske peanøttkjeks

Denne oppskriften er en traver i vår familie og lages like godt til hverdag som til fest. Anbefales :)

200 g margarin
3 dl sukker
2 egg
5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 plater kokesjokolade
2 dl peanøtter

-smør og sukker piskes hvitt
-tilsett egg
-tilsett det tørre
-tilslutt grovhakkes sjokolade og tilsettes sammens med peanøtter.

-rull små kuler og sett på brett (kjeksene flyter utover)
-Stekes på 200 grader til kjeksene er gyldenbrune