Kjært barn har mange navn, og uten julemanna blir det ikke jul.
Julemanna er vel det samme som andre kaller hvite kakemenn vil jeg tro:)
Denne oppskrifta er fra en baker som virket i Ålesund for mange mange år siden og som min mor fikk fra ett avisutklipp før jeg var født, så den er hva man kan kalle velutprøvd:)
JULEMANNA
600 gr. sukker
2,5 dl. vatn
2,5 dl. melk
40 gr. hjortesalt
60 gr. smeltet smør
Mel til passe deig.
stekes på 180- 200 grader i ca. 10 min.
La sukkeret ligge i vannet over natten, ha i hjortesalt, melk, smeltet smør og til sist litt og litt mel.
Grove eplemuffins

Deilige, grove eplemuffins:
1 1/2 dl nøytral olje (rapsolje foreksempel)
3 egg
3 dl brunt sukker
4 dl skumma kulturmjølk
4 dl kveitemjøl
6 dl havregryn (små, lettkokte)
3 ts bakepulver
2-3 epler i bitar
2 ts kanel
1-2 dl grovhakka nøtter
1 dl kokos (kan sløyfast)
Pisk egg og sukker til eggedosis, rør inn olje og kulturmjølk. Bland det tørre og rør saman. Rør forsiktig inn eplebitar, nøtter og evt kokos.
Ha røra i muffinsformer (det blir omlag 70 muffins viss du brukar vanlege papirformer) og steik midt i ovnen på 180 grader i ca. 18 minutt.
Kan fint frysast!
Dersom du ikkje har kulturmjølk kan du bruke yoghurt - det funkar finfint!
Dajmtrøffel
1 dl kremfløte
50 gr smør
300 gr mørk kokesjokolade
1 dl kesam mager
2 ss konjakk el likør
100 gr dajm
2 ss kakaopulver
Kok opp fløten og smøret i en kjele. Ta kjelen av platen, bryt sjokoladen i mindre biter og smelt sjokoladen i den varme fløteblandingen. Rør inn kesam og konjakk. La blandingen avkjøles i kjøleskapet i en halv time.Hakk dajmsjokolade i små biter og rør den inn i blandingen. Hell blandingen i en liten form. La det stivne i kjøleskapet i ca. 1 t. From trøffelen til kuler og rull dem deretter i kakaopulver. Oppbevares kjølig
50 gr smør
300 gr mørk kokesjokolade
1 dl kesam mager
2 ss konjakk el likør
100 gr dajm
2 ss kakaopulver
Kok opp fløten og smøret i en kjele. Ta kjelen av platen, bryt sjokoladen i mindre biter og smelt sjokoladen i den varme fløteblandingen. Rør inn kesam og konjakk. La blandingen avkjøles i kjøleskapet i en halv time.Hakk dajmsjokolade i små biter og rør den inn i blandingen. Hell blandingen i en liten form. La det stivne i kjøleskapet i ca. 1 t. From trøffelen til kuler og rull dem deretter i kakaopulver. Oppbevares kjølig
Sjokoladefudge med marsmallows og valnøtter
1,5 dl melk
350 gr melis
100 gr sukker
150 gr smør
100 gr mørk kokesjokolade
0,5 dl honning
150 gr marshmallows
100 gr valnøtter
Hakk marshmallows og valnøtter i biter. Ha melk, sukker og melis i en kjele. Varmes forsiktig. Rør med tresleiv tilsukkeret har smeltet i melken. Tilsett smør, sjokolade og honning under omrøring. Kok opp under lokk og la det småkoke 2 min. Løft av lokket og kok under omrøring til massen er fast, men likevel myk, det tar 10-12 min. Sett kjelen i kaldt vannbad. Vispfor hånd til massen er kremaktig i konsistesen og har lysnet litt. Tilsett hakkede marshmallows og valnøtter. Hell fudgemassen i en form med litt kanter og dekket med bakepapir. Settes i kjøleskap og skjæres i biter eller skiver med en oljet kniv.
350 gr melis
100 gr sukker
150 gr smør
100 gr mørk kokesjokolade
0,5 dl honning
150 gr marshmallows
100 gr valnøtter
Hakk marshmallows og valnøtter i biter. Ha melk, sukker og melis i en kjele. Varmes forsiktig. Rør med tresleiv tilsukkeret har smeltet i melken. Tilsett smør, sjokolade og honning under omrøring. Kok opp under lokk og la det småkoke 2 min. Løft av lokket og kok under omrøring til massen er fast, men likevel myk, det tar 10-12 min. Sett kjelen i kaldt vannbad. Vispfor hånd til massen er kremaktig i konsistesen og har lysnet litt. Tilsett hakkede marshmallows og valnøtter. Hell fudgemassen i en form med litt kanter og dekket med bakepapir. Settes i kjøleskap og skjæres i biter eller skiver med en oljet kniv.
Sjokolade-kjeksbiter
200 gr hakket lys kokesjokolade
2 ss lys sirup
185 gr smør
2 ss fløte
250 gr hakket søt kjeks
200 gr mandelflak
1,5 dl kokos
Glasur
150 gr melkesjokolade
15 gr smør
Kle en form (ca. 19x29cm) med bakepapir. Smør det. Bland sammen sjokolade, sirup, smør og fløte i en stor kjele. Rør til alt er smeltet. Skal ikke koke. Ha i formen. Smelt sjokoladen og smøret, og hell over. Settes kaldt, og del opp i små firkanter.
2 ss lys sirup
185 gr smør
2 ss fløte
250 gr hakket søt kjeks
200 gr mandelflak
1,5 dl kokos
Glasur
150 gr melkesjokolade
15 gr smør
Kle en form (ca. 19x29cm) med bakepapir. Smør det. Bland sammen sjokolade, sirup, smør og fløte i en stor kjele. Rør til alt er smeltet. Skal ikke koke. Ha i formen. Smelt sjokoladen og smøret, og hell over. Settes kaldt, og del opp i små firkanter.
Spennende julegodt
100 gr smør
ca. 350 gr marshmalows
1,5 dl grovhakkede, salte peanøtter
5 dl Honnikorn
Smelt smøret i en kjele og la marshmallows smelte i. Tilsett resten og hell alt utover en smurt bakeplate. Avkjøl, og del opp i biter.
ca. 350 gr marshmalows
1,5 dl grovhakkede, salte peanøtter
5 dl Honnikorn
Smelt smøret i en kjele og la marshmallows smelte i. Tilsett resten og hell alt utover en smurt bakeplate. Avkjøl, og del opp i biter.
Perfekte brownies
3 egg
300 gr sukker
ca. 120 gr mørk kokesjokolade
75 gr. mini-marshmallows
80-100 gr smør
1 ts vaniljesukker
ca. 1,5 dl mel
Smelt sjokolade og smør i vannbad. Når alt er smeltet, rør inn marshmalows til de også smelter. Pisk eggedosis og rør inn mel og vaniljesukker. Ha i nok til at konsistensen blir "tung" og ikke klistrer seg til siden av bollen. Rør godt. Rør inn sjokolade, smør, marshmallowsblandingen. Helles i en liten, smurt langpanne og stekes på 180 grader i ca. 45 minutter
300 gr sukker
ca. 120 gr mørk kokesjokolade
75 gr. mini-marshmallows
80-100 gr smør
1 ts vaniljesukker
ca. 1,5 dl mel
Smelt sjokolade og smør i vannbad. Når alt er smeltet, rør inn marshmalows til de også smelter. Pisk eggedosis og rør inn mel og vaniljesukker. Ha i nok til at konsistensen blir "tung" og ikke klistrer seg til siden av bollen. Rør godt. Rør inn sjokolade, smør, marshmallowsblandingen. Helles i en liten, smurt langpanne og stekes på 180 grader i ca. 45 minutter
Subscribe to:
Posts (Atom)