Supegod spinatsuppe som hele vår familie elsker, liten som stor! Morsomt med grønn mat...
50 g smør
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 potet, i biter
500 ml grønnsakbuljong / kraft
600 ml melk
500 g frisk spinat, skylt
det gule fra skallet på 1/2 sitron
muskatnøtt
------------------
Smelt smøret i en stor gryte og stek løk og hvitløk i noen minutter til det er blankt, ikke brunt. Ha i poteten og stek litt til.
Ha i buljong og kok opp. La koke i 5-6 minutter til poteten begynner å bli kokt.
Tilsett melk, kok opp. Tilsett spinaten og sitronskallet. Rør spinaten godt inn i væsken, så den begynner å falle sammen (da får du plass til alt). Ha på lokk og la suppen koke i 15 minutter.
Ha suppen i en blender eller bruk stavmikser til å jevne suppen glatt.
Varm opp og smak til med pepper, salt og muskatnøtt.
Server med kokt egg og brød eller flatbrød og tenk på så mye jern og vitaminer du får i deg!!
Hvis du vil være enda litt sunnere så kan du la halvparten av spinaten koke med væsken og tilsette resten av spinaten rå før du blender den sammen. Da smaker suppen mer spinat og er enda grønnere!
Linsesuppe med kokos og koriander
Kjempegod og varmende suppe med deilige linser og mye krydder. Ganske mange ingredienser, men mye er krydder som du har i skapet fra før kanskje? Godt med andre grønnsaker også, her er det bare å bruke fantasien..
2 ts fennikelfrø
2 ts korianderfrø
2 vårløk, i skiver
2 gulrøtter, revet
2 rødløk, i skiver
4 hvitløkfedd, hakket
1 rød chili, hakket
4 cm ingefær, hakket
2 kaffirlimeblader (hvis du har)
4 dl kokosmelk
8 dl vann
1-2 dl røde linser
2 ts fiskesaus
4 ss limesaft (1 saftig lime)
frisk koriander
sesamolje
----------------------------
Rist korianderfrø og fennikelfrø i en varm tørr panne til det begynner å lukte deilig krydder. Pass på så de ikke svir seg. Avkjøl litt før du knuser de i en morter eller krydderkvern.
Fres vårløk, gulrot, rødløk, hvitløk, chili, limeblader og ingefær i en wok eller stor gryte. La surre i 5 minutter.
Tilsett krydderet, kokosmelk og vann og kok opp.
Tilsett linser og limeblader. La småkoke i ca 10 minutter til linsene er møre.
Smak til med fiskesaus, limesaft og sesamolje. Ikke bruk for mye sesamolje, det kan fort bli litt sterkt.
Rør inn hakket koriander før servering (Husk å ta ut limebladene før du serverer).
Noen ganger har jeg litt brunt sukker eller palmesukker i også for å runde av smaken.
2 ts fennikelfrø
2 ts korianderfrø
2 vårløk, i skiver
2 gulrøtter, revet
2 rødløk, i skiver
4 hvitløkfedd, hakket
1 rød chili, hakket
4 cm ingefær, hakket
2 kaffirlimeblader (hvis du har)
4 dl kokosmelk
8 dl vann
1-2 dl røde linser
2 ts fiskesaus
4 ss limesaft (1 saftig lime)
frisk koriander
sesamolje
----------------------------
Rist korianderfrø og fennikelfrø i en varm tørr panne til det begynner å lukte deilig krydder. Pass på så de ikke svir seg. Avkjøl litt før du knuser de i en morter eller krydderkvern.
Fres vårløk, gulrot, rødløk, hvitløk, chili, limeblader og ingefær i en wok eller stor gryte. La surre i 5 minutter.
Tilsett krydderet, kokosmelk og vann og kok opp.
Tilsett linser og limeblader. La småkoke i ca 10 minutter til linsene er møre.
Smak til med fiskesaus, limesaft og sesamolje. Ikke bruk for mye sesamolje, det kan fort bli litt sterkt.
Rør inn hakket koriander før servering (Husk å ta ut limebladene før du serverer).
Noen ganger har jeg litt brunt sukker eller palmesukker i også for å runde av smaken.
Gul kyllingsuppe
Kjempegod og enkel hverdagssuppe!
2 kyllingfileter, i biter
2 ss smør
1 purre, hakket
1 løk
2 fedd hvitløk, hakket
1 dl ris
1 rød paprika, hakket
2 ss karri
1 liter hønsebuljong / kraft
200 g erter
1 dl fløte
salt, pepper
noen tomater, i firkanter
persille, hakket
----------------------------
Varm opp smør i en stor gryte. Fres purre, løk og hvitløk til det er blankt og mykt.
Tilsett paprika, karri og ris, rør om og la det frese i noen minutter.
Ha i buljongen og kok opp. Ha i kyllingkjøttet og la det småkoke i ca 15 minutter, til kyllingen er ferdig.
Tilsett fløte og erter. La det småkoke til ertene er ferdige.
Smak til med salt og pepper.
Ha tomatbiter og persille i suppen før servering.
2 kyllingfileter, i biter
2 ss smør
1 purre, hakket
1 løk
2 fedd hvitløk, hakket
1 dl ris
1 rød paprika, hakket
2 ss karri
1 liter hønsebuljong / kraft
200 g erter
1 dl fløte
salt, pepper
noen tomater, i firkanter
persille, hakket
----------------------------
Varm opp smør i en stor gryte. Fres purre, løk og hvitløk til det er blankt og mykt.
Tilsett paprika, karri og ris, rør om og la det frese i noen minutter.
Ha i buljongen og kok opp. Ha i kyllingkjøttet og la det småkoke i ca 15 minutter, til kyllingen er ferdig.
Tilsett fløte og erter. La det småkoke til ertene er ferdige.
Smak til med salt og pepper.
Ha tomatbiter og persille i suppen før servering.
Ostehorn
Dette er S. si oppskrift, klippa frå tettinntil.no
16 horn (anbefalar å bake dobbel porsjon!)
3 1/2 dl melk
2 ss smør
25 g gjær (jeg dobler oppskriften og bruker bare en pose tørrgjær)
1 ss sukker
1/2 ts salt
500 g fint mel (jeg bruker siktet speltmel, men hvetemel går også bra.)
Ost og skinke til fyll, 1 skinkeskive per horn.
Egg til pensling
Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland det med litt av melka for å kjøle det litt ned. Bland alt i mikser, men OBS - deigen skal arbeides lite for å ikke bli seig. Hev ca en time.
Del deigen i to, og kjevle hver del til en stor, rund leiv. Del hver av dem i 8 deler, som man deler en pizza. Legg på ost og skinke, og rull sammen til små horn. Etterheves ca 15 minutter og pensles deretter med egg. Stekes på midterste rille ved 225 grader, til pent gyldne.
Oppskrifta fungerer også finfint med halvparten grovt- og halvparten fint mjøl, for dei som ønsker det.
16 horn (anbefalar å bake dobbel porsjon!)
3 1/2 dl melk
2 ss smør
25 g gjær (jeg dobler oppskriften og bruker bare en pose tørrgjær)
1 ss sukker
1/2 ts salt
500 g fint mel (jeg bruker siktet speltmel, men hvetemel går også bra.)
Ost og skinke til fyll, 1 skinkeskive per horn.
Egg til pensling
Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland det med litt av melka for å kjøle det litt ned. Bland alt i mikser, men OBS - deigen skal arbeides lite for å ikke bli seig. Hev ca en time.
Del deigen i to, og kjevle hver del til en stor, rund leiv. Del hver av dem i 8 deler, som man deler en pizza. Legg på ost og skinke, og rull sammen til små horn. Etterheves ca 15 minutter og pensles deretter med egg. Stekes på midterste rille ved 225 grader, til pent gyldne.
Oppskrifta fungerer også finfint med halvparten grovt- og halvparten fint mjøl, for dei som ønsker det.
Kjøtbollar
Ei deilig oppskrift på små kjøtbollar som passar fint i piknikkurven, til ein pastarett med tomatsaus, til potetmos, meze... You name it!
Oppskrifta gjev ca. 30 små bollar
1 pk kjøtdeig
2 store skiver grovt brød, helst daggammalt og litt tørt
2 ts kummin
2 ts paprikapulver
2 ts chilipulver (eg har brukt tørka chile negro, ein meksikansk chili, prøv deg fram!)
2 ts basilikum
1 egg
1/2 lauk, finhakka
1 fedd kvitlauk, finhakka
Rasp brødet (eller berre kna det med fingrane) til du får fine brødsmular. Tørt brød er enklare å smuldre opp. Steik lauk og kvitlauk til det blir blankt. Ha alle ingrediensane i ein bolle og rør godt saman. Form små bollar (ca 1,5cm i diameter) og steik godt.
Oppskrifta gjev ca. 30 små bollar
1 pk kjøtdeig
2 store skiver grovt brød, helst daggammalt og litt tørt
2 ts kummin
2 ts paprikapulver
2 ts chilipulver (eg har brukt tørka chile negro, ein meksikansk chili, prøv deg fram!)
2 ts basilikum
1 egg
1/2 lauk, finhakka
1 fedd kvitlauk, finhakka
Rasp brødet (eller berre kna det med fingrane) til du får fine brødsmular. Tørt brød er enklare å smuldre opp. Steik lauk og kvitlauk til det blir blankt. Ha alle ingrediensane i ein bolle og rør godt saman. Form små bollar (ca 1,5cm i diameter) og steik godt.
Grøn wok for ein liten og ein stor
(eller eventuelt for ein veldig svolten stor)
1/4 lauk, hakka
1 stort fedd kvitlauk, finhakka
1/2 liten brokkoli delt i små "hovud"
1/2 pk sukkererter
2 nevar spinat
1/2 grøn paprika
2 ss raps/soyaolje
1 ss fiskesaus
2 ss soyasaus
2 ss sweet chilisaus
sesamfrø
1 porsjon ris/nudlar
Kok opp ris/nudlar - dette kan gjerast på førehand då det skal steikast saman med resten.
Varm oljen i wokpanne (eller stor steikepanne), ha i lauk og kvitlauk. Hell over fiskesaus og soyasaus. Steik i 2 min (rør ofte), ha i brokkoli, steik vidare i nokre minutt. Ha i sukkererter og paprika. Heilt mot slutten av steiketida har du i spinaten og sweet chilisaus. Rør godt.
Ved servering drysser du over sesamfrø (små barn bør ikkje få i seg for mykje sesamfrø, så ikkje ver for raus på den vesle porsjonen, men sesamfrø inneheld kalsium - noko som er bra for både store og små, så til den vaksne treng du ikkje spare på frøa)
1/4 lauk, hakka
1 stort fedd kvitlauk, finhakka
1/2 liten brokkoli delt i små "hovud"
1/2 pk sukkererter
2 nevar spinat
1/2 grøn paprika
2 ss raps/soyaolje
1 ss fiskesaus
2 ss soyasaus
2 ss sweet chilisaus
sesamfrø
1 porsjon ris/nudlar
Kok opp ris/nudlar - dette kan gjerast på førehand då det skal steikast saman med resten.
Varm oljen i wokpanne (eller stor steikepanne), ha i lauk og kvitlauk. Hell over fiskesaus og soyasaus. Steik i 2 min (rør ofte), ha i brokkoli, steik vidare i nokre minutt. Ha i sukkererter og paprika. Heilt mot slutten av steiketida har du i spinaten og sweet chilisaus. Rør godt.
Ved servering drysser du over sesamfrø (små barn bør ikkje få i seg for mykje sesamfrø, så ikkje ver for raus på den vesle porsjonen, men sesamfrø inneheld kalsium - noko som er bra for både store og små, så til den vaksne treng du ikkje spare på frøa)
Tyrkiske kebab kjøttboller
Denne oppskrifta på kjøttbollar er henta frå kokeboka "Frå bollar til burritos". Eg har modifisert oppskrifta litt, men dei er framleis like gode altså;)
Enjoy!
Tyrkiske kebab kjøttboller
4 porsjonar
500 gr kjøtdeig
3 dl fersk loff utan skorpe, i småbitar
2 egg
1 liten løk, finhakka
1 ts salt
4 krm pepar
3 krm karve
2 ts malen koriander
2 ms sitronsaft
1 liten chilipepar, finhakka
4 ms olje
Enjoy!
Tyrkiske kebab kjøttboller
4 porsjonar
500 gr kjøtdeig
3 dl fersk loff utan skorpe, i småbitar
2 egg
1 liten løk, finhakka
1 ts salt
4 krm pepar
3 krm karve
2 ts malen koriander
2 ms sitronsaft
1 liten chilipepar, finhakka
4 ms olje
1. Bland kjøtdeigen med loffbitane. Tilset egg og bland godt.
2. Ha i kvitløken, løken, slatet, kryddera, sitronsafta og finhakka chilipepar. Kna godt (bruk nevane).
3. La gjerne farsa kvile ei stund før du formar han til små runde bollar.
4. Steik bollane fint brune i olje.
Server bollane med pitabrød eller ris til og ein tomatsaus til. Rå løk og friske krydderurter eller salat høyrer med.
Du kan også servere dei som dei er på eit tapasbord.
Subscribe to:
Posts (Atom)