Tyrkiske kebab kjøttboller

Denne oppskrifta på kjøttbollar er henta frå kokeboka "Frå bollar til burritos". Eg har modifisert oppskrifta litt, men dei er framleis like gode altså;)

Enjoy!

Tyrkiske kebab kjøttboller

4 porsjonar

500 gr kjøtdeig
3 dl fersk loff utan skorpe, i småbitar
2 egg
1 liten løk, finhakka
1 ts salt
4 krm pepar
3 krm karve
2 ts malen koriander
2 ms sitronsaft
1 liten chilipepar, finhakka
4 ms olje


1. Bland kjøtdeigen med loffbitane. Tilset egg og bland godt.
2. Ha i kvitløken, løken, slatet, kryddera, sitronsafta og finhakka chilipepar. Kna godt (bruk nevane).
3. La gjerne farsa kvile ei stund før du formar han til små runde bollar.
4. Steik bollane fint brune i olje.

Server bollane med pitabrød eller ris til og ein tomatsaus til. Rå løk og friske krydderurter eller salat høyrer med.
Du kan også servere dei som dei er på eit tapasbord.

SUPERENKEL PØLSE-, TOMAT- OG MAKARONIFORM

Ruben satte til livs TRE digre porsjoner av denne veldig lettvinte middagen i går, så da tenkte jeg å dele den med dere!



Dette trenger du:

Ca 3 dl makaroni (jeg brukte fullkornsmakaroni)
3 middagspølser
1 boks hakkede tomater
2 dl valgfri frossen grønnsaksblanding
1 ss tomatpure
1 ts karripulver
1 buljongterning
Revet ost

Slik gjør du:
  1. Kok makaroni
  2. Mens makaronien koker, skjær pølsene i terninger og ha i en kaserolle sammen med tomater, grønnsaker, tomatpure, buljongterning og karripulver. Kok opp og la putre i ca 5 minutter.
  3. Hell pølse- og tomatsausen i en ildfast form
  4. Renn av makaronien og ha den som et lag oppå sausen
  5. Strø reven ost oppå og sett under grilen til osten er gyllen

Enkel og god middag på 15-20 minutter!

Matmuffins uten egg

Idag har vi vært tidlig oppe og skulle på skogstur med barnehagen, så da tok vi det vi fant i kjøleskapet og i skuffene og laget matmuffins etter denne oppskriften her:)


Matmuffins


8 dl mel (halvparten grovt) (vi brukte havregryn og speltmel)
1 boks skinke
1 hakket purre
1 liten, hakket paprika
100 g smeltet smør, avkjølt
4,5 dl melk
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl revet ost

Bland sammen og fordel i smurt muffinsbrett, strø over ost.
Stekes på 250 grader i 15 min
Kan fylles i muffinsbrett, settes i kjøleskapet natten over og stekes til frokost

(Vi hadde i en boks mais, en pakke påleggsskinke, en halv paprika og 5 soltørkete tomater og masse fersk timian. Kunne godt hatt i litt mer krydder og enda mer "fyll")

Potetgrateng med bacon og tomatsalat


Dagens middag ble laget ut fra hva som befant seg i kjøleskapet.
Poteter, snack paprika, kepaløk, persille, ost, bacon, cherrytomater og rødløk
Samt olje, eddik og litt krydder. Kjempegodt ble det, å jeg vil dele oppskriften med dere.




Kutt poteter i skiver, løk og paprika i strimler. Bland det i en ildfastform sammens med olivenolje, salt og pepper. Stek i 20 min på 175 grader til potene blir gyldne og møre
Strø på ost, og sett på grillvarme på stekovnen.
Stek ti minutter til, og mens du venter sprøsteker du bacon, skjærer tomater og løk i passe biter.
Finkutt persille og bland en deilig tomatsalat med litt olje, eddik, S og P.
Legg opp det hele på en tallerken og nyt :)
Dagens middagstips fra meg!




Amerikanske muffins


(stjålet fra tett inntil)
På bildet: Mandelmuffins, med mandelessens og mandelflak. Muffins med valrohnabiter og marshmallows.
Det våte:
2.5 dl melk
1 egg
3/4 dl olje (nøytral som raps eller solsikke)
Det tørre:
4.8 dl mel
3 store ts bakepulver
en klype salt
1.5 dl sukker
Det våte og det tørre blandes sammen i to separate boller
Ha så det tørre oppi det våte og vend sammen.
Ikke rør for mye, for da blir røra seig. Bruk ballongvisp.
Skal være små klumper i røra.
Bland i ønsket smak: sjokoladebiter, vaniljedråper, vaniljesukker, kakao, marshmallows, eplebiter, vaniljekrem, blåbær, syltetøy, bringebær er smakstilsettninger som passer bra.

Solskinnsboller med appelsin, sjokolade og mandelfyll

Perfekte boller og ta med på tur nå når vi nærmer oss påske :)


1 l melk
250 g smør
3 dl sukker
2 stk egg
100 g gjær for søte deiger
3 ts kardemomme
2100 g hvetemel

Fyll
250 g mandelmasse/makronfyll
125 g mykt smør
0,50 dl sukker
1 stk appelsin
100 g hakket mørk sjokolade

egg til pensling
perlesukker til strø


Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm.
Rør ut gjæren i litt av væsken.
Rør eggene ut i resten av melken.
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går.
Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank.
Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Riv mandelmasse fint opp på et råkostjern, rør sammen med mykt smør, sukker og appelsinskall og saft av appelsin.
Ha deigen ut på bakebordet, del i to emner og kjevle hvert hver del ut til et rektangel.
Smør på mandelmasse og revet mørk sjokolade og rull sammen.
Skjær i skiver som til kanelboller og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og la etterheve i 50 min – 1 time.
Pensle med egg og dryss med perlesukker.
Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 ˚C i 8-10 min.
Avkjøl på rist under et klede.

Tips: bollene kan ev settes i muffinsformer.

Ta med bollene og kakao i sekken. Legg ut på tur og NYT!

Gazpatcho

Oppfriskende kald sommersuppe fra Sør-spania
Legg gjerne i noen isbiter ved servering.
4 porsjoner

3 plommetomater
3 dl hermetiske tomater
1 hvitløksfedd
blad av en potte basilikum
1 stor paprika
1 agurk
1 chili uten frø
1 sjalottløk
1 liter grønnsaksbuljong
2 dl olivenolje
sherryeddik
salt
pepper
sitron

Rens alle grønnsakene og kjør dem til mos i en foodprocessor.
Bland i grønnsaksbuljongen.
La suppen stå kaldt og godgjøre seg et par timer
NB: ha olivenolje og sherryeddik i på slutten, det er en smaksak hvor mye du vil tilsette.
Smak også til med S+P og sitron.

Tips: Gazpacho kan bli mer mettende om du tilsetter litt friske grønnsaker som for eksempel hakket stilkselleri, grønn paprika og agurk ( små tyggebiter). Server det gjerne i en bolle med ristede brødterninger ved siden av, så kan folk forsyne seg selv.
Eller hell i små shot-glass eller coctailglass om du skal ha det på tapasbordet.