Sjalabais´sommersalater

KYLLINGSALAT:

Hjertesalat
Agurk
Avokado
Løk (vårløk er veldig godt, men all annen løk fungerer også)
Stangselleri
Cherrytomat
Oliven (klamtaoliven er favoritten min)
Fetaost (har det på sida, p.g.a. minsta siden hun ikke tåler melkeprodukter)

Og selvfølgelig - kylling. Hel grilla kylling som du renser, eller steik noen kyllingfileter. Om du steiker selv, så blir det veldig godt om du steiker de sammen med litt hvitløk, salt, pepper og evnt. cayennepepper.

Del grønnsakene etter eget ønske, bland de lett i en bolle, ha over kyllingbiter, fetaost og oliven.

Dropper du kyllingen, så er dette en veldig god salat til grillmat. Soltørka tomat som finhakkes gir også en ekstra god smak til denne salaten.


Serveres som regel med enten en enkel vinagrette over eller en tsatziki til.

VINAGRETTE:

1 del eddik/vineddik/balsamicoeddik
2 deler god olivenolje
Salt
Pepper
Og evnt. litt revet/finhakka/moset hvitløk


TSATZIKI:

Ett beger (300 gram) matyoghurt/gresk yoghurt/tyrkisk yoghurt 
eller
Ett stort beger yoghurt naturell som du lar renne av seg i ca. en halvtime (ha det i en sikt med et kaffefilter eller en gasklut oppi)

En agurk, som du river, salter lett og lar renne av seg i en sikt mens du fikser resten

2 ss god olivenolje

Hvitløk etter smak, ikke vær redd for å ta litt i. Jeg bruker en halv til en hel kinesisk hvitløk, alt ettersom hvor stor den er, og hvem som skal spise sammen med oss (tar alltid litt til side til barna før jeg har i hvitløk, de får bare et hint av hvitløk i sin). Jeg river som regel hvitløken min, men det fungerer fint å finhakke den, eller å mose den i en hvitløkspresse også.

Pepper(helst rett fra kvern)


Riv agurken på den fine delen av rivjernet, ha den oppi en sikt og salt agurken litt og bland saltet inn med fingrene. Ha yoghurt og olje i en bolle, rør det godt sammen, del opp hvitløken og ha i, pepre godt, klem ut vannet av agurken og ha den i bollen og rør godt. Tsatsikien kan godt lages før resten av maten du skal servere, smaken utvikler seg og setter seg litt om den får hvile (gjerne i kjøleskapet om det er varmt).POTETSALATER:

Klassisk variant:

Ca. 1 kg småpoteter (eller store, spiller ingen rolle)
To store epler (Fiji eller Granny Smith, sistnevnte uten skall)
Løk (ca. en halv gul løk eller rødløk, 2-3 sjalottløk, 2-3 vårløk)
Hvitløk (ca. en halv kinesisk hvitløk eller 1-2 fedd vanlig hvitløk)
Ett stort beger yoghurt naturell
Dijonsennep (eller annen sennep, men denne setter best smak synes jeg) etter smak (jeg er glad i sennep og bruker gjerne en drøy spiseskje)
Salt og pepper

Kok potetene og avkjøl de før du deler de. I mellomtida fikser du resten. 

Ha yoghurten i en stor bolle, rør inn sennep og krydder.
Finhakk løk, del hvitløken etter eget ønske, rens og kutt eplene i litt små biter. Bland dette inn i yoghurten. Vend potetene inn til slutt. Smak og juster smaken med salt/pepper/evnt. ekstra sennep.


Med olje:

Kanskje litt drøyt å kalle dette potetsalat, men godt er det 

Kok opp småpoteter (her er det best med småpoteter!)
Bland litt god olivenolje med salt (gjerne maldonsalt eller himalayasalt) og pepper, ha i litt hvitløk også om du liker det.
Ferske krydderurter (eller tørkede, men ferske gir best smak) i mengder! Timian/basilikum/oregano/rosmarin - alt ut i fra hva du har og hva du serverer potetene til - klippes opp (putt de i en kopp og klipp i vei!). Rør urtene inn i oljen.

Når potetene er ferdigkokt, hell av vannet, sett de tilbake på plata og la de tørke før du heller over oljeblandingen og rører ordentlig godt.

No comments: