Kylling med førti hvitløksfedd

Nok til 4 personer

1 kylling 
salt og pepper 
smør, ved romtemperatur 
40 hvitløksfedd, ikke renset for skinnet (dvs. 3-4 hvitløk)
1 dl hvitvin (musserende fungerer også bra, var det jeg hadde tilgjengelig) 
eventuelt 2 ss konjakk eller brandy 
1 liten kvast estragon, eller salvie (jeg hadde ikke, så droppa det)

Sett en stor jerngryte (bør være akkurat stor nok til å romme kyllingen) inn i ovnen og skru den på 250 grader. Pass på at gryta får stått lenge nok inni ovnen før du tar den ut for å ha i kyllingen! Minst 20 minutter tenker jeg.

Gni kyllingen inn med salt og pepper og la stå i romtemperatur mens ovnen og gryta blir varm. Gni inn kyllingen med smør. Jeg hadde salt og pepper inni kyllingen også, og putta noen av feddene inni kroppen i stedet for å ha alle utenfor.

Legg kyllingen ned i den varme gryta, dryss alle hvitløksfeddene rundt. Sett på lokk og sett i ovnen. Skru ned temperaturen til 200 grader. Etter 15 minutter, ta ut gryta. Ha i estragon og hell over hvitvin og eventuelt brandy. Det blir en skikkelig dampsky, så pass på at du ikke brenner deg. Sett på lokket så snart du kan, og sett gryta inn i ovnen igjen. La bake i 35 minutter til.

Det er en fordel å ikke åpne lokket før du skal servere. Duften av kyllingen og hvitløken er, om ikke halve, så i hvert fall en tredel av gleden.

15 minutter før den er ferdig, så kan du ha litt grønnsaker oppi sammen med kyllingen også om du ønsker dampede grønnsaker som tilbehør. Fennikel, paprika og gulrot kan fungere bra.

Tilbehør:

Båtpoteter
Grillede grønnsaker
Godt brød (foccaccia, no knead bread, brytebrød...)
Salat
Ris
Byggris
Quinoa
Couscous
Kokte nypoteterDet blei veldig mye kraft av kyllingen. Vi brukte bare litt av den for å gi smak til byggrisen vi hadde ved siden av. Resten fikk bli i gryta, sammen med skroget til kyllingen og ekstra vann, lot det koke i et par timer, silte krafta og lagde suppe på den i dag.

No comments: