Aramaras meksikanske kjøkken (ris, tunfisksalat, picadillo og refried beans)

Meksikansk ris

1 kopp ris
2 kopp vann
1 terning med kyllingbuljong
1 kopp frosne grønnsaker (f. eks. amerikansk blanding)
1/4 løk
1 hvitløk
1 liten grønn chilli

Først må du steke risen i 1-2 ss olje i gryten. stek til den blir "hvit" (når du begynner å steke ser risen litt gjennomsiktig ut. Når du steker den blir den hvitere). Pass på at den ikke brenner. Tilsett vann (masse damp kommer opp. Pass på å ikke brenne deg!), kyllingbuljong, frosne grønnsaker, løk, hvitløk og chilli (trenger ikke å hakke løken, hvitløkken og chillien. De tilsettes hele og tas ut før servering. De er der bare for smaks skyld). Rør til buljongterningen er oppløst! Dekk og kok til vannet har fordampet og risen er myk.


Rød ris: tilsett 2-3 ss tomatpure i kokevannet
Grønn ris: tilsett noen ss spinatpure
Gul ris: tilsett litt safran



Tunfisksalat 

Deilig på varme sommerdager! Sunt og godt :smil:

1-2 bx tunfisk
1-2 tomater
1/2 - 1 løk
1 lime (eller sitron)
1 avocado
1 grønn chilli
salt
pepper
evt majones

Hakk tomater, løk og grønn chilli. Moss avokado. Bland alt sammen og tilsett tunfisk, limejuice, salt og pepper. Noen liker det med 1 ss majones i tillegg men det gjør ikke jeg.

Serveres med tortillachips eller toastet brød.




Picadillo (gryterett)

1 pk kjøttdeig (1/2 kg)
1 bx tomatpure eller hakkede tomater
1 kopp vann (tilsett mer om du ser at det koker tørt)
1 løk
1/2 pose frosne grønnsaker (mais, erter, gulrot, brokkoli, blomkål...)
2 poteter
rød chilli (eller chillipulver) etter smak
kyllingbuljong (1-2 terninger)
2-3 laurbærblader

Brun løk og stek kjøttdeig. Tilsett tomat, vann og grønnsaker. Skjær potetene, hakk chillien og tilsett dem. Ha i kyllingbuljongen og laurbærbladene (hele). La det koke i 30 min (slik at potetene er godt møre). Ta ut laurbærbladene før servering.

Serveres med ris og/eller tortillalefser.




Refried beans:
Jeg bruker svarte eller brune bønner, Begge selges på innvandrer-butikker. Evt. kan man bruke svarte eller brune bønner i boks (men ikke red kidney eller hvite, og aldri bønner i tomatsaus!).

2,5 dl (eller 1 bx) kokte bønner
1/2 hakket løk
litt hakket hvitløk (etter smak)
litt hakket grønn chilli (etter smak)
kyllingbuljong (1/2 tern)
1 ss smør
litt koriander/persille/basilikum (det du liker best, etter smak)
litt vann (2-3 ss)

Brun løk i smør. Tilsett bønner og stek litt. Mos bønnene. Tilsett chilli, vann, buljong og krydder. Tilsett vann om du ser at det koker tørt for det brenner seg fort! Istedenfor vann kan man bruke vannet fra bønnene.

Strø litt revet ost på toppen før servering!




No comments: