Picassos julesnop

Seige fruktkarameller: 

1 dl. vann - 
300 gr. sukker 
200 gr. druesukker

Ha vann i gryten, så sukker og til sist druesukker ( ikke alluminium ). Kok på full varme uten lokk til temperaturen er ca 130gr.
Hell massen på en lett smurt stekeplate eller teflonvev. Tilsett 2 ts. sitronsyre og ønsket farge. Elt massen til den begynner å bli fastere. Tilsett ønsket smak og bland godt. 
Trill pølser av massen, gjør dem lett flate, så du kan klippe firkantede karameller. Husk å smøre saksen. Pakk deretter karamellene inn, en og en, i fryse- eller bakepapir, så de ikke trekker til seg fuktighet fra luften.

Smak + farge til fruktkaramellene:
Røde: 30 dråper rødbetefarge + 30 dråper jordbæraroma eller 20 dr. hindebær.
Grønne: 15 dr. bladgrønt + 20 dr. kiwiaroma eller 30 dr. bergamott.
Gule: 60 dr. gulerotgul + 20 dr. ananasaroma eller 30 dr. citronolje eller limeolje.
Orange: 10 dr. paprikafarge + 30 dr. appelsinolje eller 30 dr.aprikosaroma.


Sjokokrisp: 

200 g melkesjokolade 
300 g lys kokesjokolade 
25 g delfiafett 
1ss vaniljesukker 
200 g kornflakes 



Sjokoladen smeltes i vannbad. Delfiafett og vaniljesukker tilsettes. Når massen er avkjølt tilsettes cornflakes. 

Legg bakepapir på et brett og lag små topper med teskje. La toppene stivne i kjøleskapet. 



Sjokoladefudge (ca 40 biter) 
1,5 dl H-melk 
350 g melis 
100 g sukker 
100 g grovhakket mørk sjokolade 
½ dl sirup 
150 g marshmallows i biter 
100 g hakkede valnøtter 
150 g meierismør 

Varm melken forsiktig sammen med melis og sukker. Tilsett smør, sjokolade og sirup. Kok opp under lokk og la småkoke ca 2 minutter. Ta av lokket og la koke til massen er passe fast, men likevel myk. Ca 10-12 minutter. Sett kjelen i kaldt vannbad. 
Visp til massen blir kremaktig og litt lysere. Tilsett marshmallows og nøtter og hell i en bakepapirkledt firkantet form (ca 20x20 cm). 
Avkjøl litt og marker firkanter med en spiss oljet kniv. Sett til avkjøling og skjær i biter ved servering

Snacksen kan fryses


Sjokoladefudge 


Dette er snacks som er lett og morsom å lage. I tillegg dekker den ethvert sjokoladebehov. 

1½ dl melk 
350 gr melis 
100 gr sukker 
150 gr smør 
100 gr mørk kokesjokolade grovhakket 
½ dl honning 
150 gr marshmallows oppdelte 
100 gr valnøtter hakket 

Slik gjør du 
Varm melken forsiktig sammen med sukker og melis i en kjele. Rør med treskje til sukkeret har smeltet. Tilsett smør, sjokolade og honning under omrøring. Kok opp under lokk og la det koke i 2 minutter. Løft av lokket og kok til massen er passe fast, men likevel myk, ca. 12 minutter. 

Sett kjelen i kaldt vannbad. Visp til massen er kremaktig og har lysnet litt. Tilsett marshmallows og valnøtter. Hell massen i en firkantet form, 20 x 20 cm, dekket med bakepapir. 

Avkjøl litt, marker firkanter i massen med en spiss oljet kniv. Sett fudgen kjølig og skjær den i biter.


Hvite sjokoladekuler (ca 20 stk)

125 g hvit sjokolade
100 g smør, usaltet
2 ss Marsala (italiensk hetvin)
1 eggeplomme
Finhakket pistasjenøtter og
finhakket mandler til å rulle kulene i.

Smelt sjokolade, vin og smør i vannbad. La blandingen kjølne og pisk inn eggeplommen. Dekk med plastfolie og sett blandingen i kjøleskapet i minimum 5 timer. Lag kuler av sjokoladeblandingen og rull i hakkede mandler og pistasjenøtter. Oppbevares i lukket boks i kjøleskapet.


Tips: 
Bytt ut den hvite sjokoladen med 125 g mørk, bitter sjokolade og Marsalen med Grand Marnier. Følg fremgangsmåten som beskrevet over. Rull så kulene i sjokolade- og krokanstrø, eller dypp dem i smeltet sjokolade (event. smaksatt med cognac, kaluha eller annen favoritt).


Lys nougat med honning og nøtter 

400-500 g blandede nøtter, grovhakket 
2 ½ dl sukker 
1¼ dl honning 
1 ½ ss glucose (fra apotek) 
2 ss vann 
2 eggehviter 
1 ts vaniljeessens eller vaniljesukker 
rispapir 

Rist nøttene ved 180 grader i 5-10 minutter. Rør sukker, honning, glucose og vann sammen på middels varme til sukkeret har smeltet. Fortsett å koke blandingen, uten å røre den, til en dråpe dryppet i kaldt vann kan formes til en kule. Brukes du sukkertermometer skal det vise 143 grader. 
Ta sirupen fra varmen. Stivpisk eggehvitene og visp inn den varme sirupen til en stiv masse. Bruk håndmikser eller maskin. Rør inn vanilje og nøttene som fortsatt er varme. Kle en form, ca 20x20 med rispapir og hell nougatmassen i. Glatt overflaten til og dekk med rispapir. Legg på en spekefjel med en vekt oppå og sett i kjøleskap over natten. Hvelv ut av formen og skjær i rektangler. Pakk dem enkeltvis i cellofan, fint som julegaver.



Brente Mandler

200 gr. Mandler
200 gr. Sukker
2 dl. Vann
50 gr. Smør

Bland Mandler, sukker og vann i en kjele og kok i 1-2 timer til alt vannet fordamper og blandingen er helt tørr og hvit. Det må ikke fosskoke for da går prosessen for raskt. Ta fra platen og rør til massen er avkjølt. Ha i smør og sett kjelen over sterk varme. Rør hele tiden til sukkeret er helt smeltet og fått en lys karamellfarge. Hell massen på smurt plate og spre mandlene med 2 gafler dyppet i smeltet smør.



Sjokoladekjeks/Sprø Daimkaker (ca 25 stk)

125 g mykt smør
70 g sukker
70 g brunt sukker
1/4 ts salt
1/2 ts vaniljesukker
2 egg
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
100 g grovhakket kokesjokolade + 75 g hakkede valnøtter
eller 150 g små Daimkuler

Forvarm stekeovnen til 200 oC. Kle to bakeplater med bakepapir.
Rør smør, hvitt og brunt sukker, salt og vaniljesukker til en luftig
smørkrem. Rør inn eggene. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det inn i smørkremen.

Tilsett hakket kokesjokolade og valnøtter eller Daimkuler i røren. Sett røren på bakeplaten med to spiseskjeer. La det vere godt mellomrom mellom kakene. Stek i varm stekeovn pa midterste rille i 10-12 min. Avkjøl kakene pa rist. Oppbevar i tett boks.



Original Northrup Jones Chocolate Chip Cookies

Antall porsjoner: (Oppskriften lager 60 småkaker)

Ingredienser:

2.5 dl pluss 1 ss smør
6.25 dl mel
1.25 dl pluss 1 ss brunt sukker
1 ts natron
3.75 d farin
1 ts vaniljesukker
2 egg
500 g kokesjokolade (i biter)
2 ss varmt vann
125 g hakkete nøtter

Fremgangsmåte:

Bland smør, sukker, egg og rør "hvitt". Bland resten sammen. Del ut deigen i plommestore baller på en langpanne og stek de i 10 til 12 minutter på 175 grader



chocolate chip cookies

1:
280 gr. mel
1 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
(blandes)

2.
230 g. smør
170 g sukker (røres hvitt)
170 g brunt sukker (tilsettes)


Bland 1 og 2 godt sammen

2 egg
2 plater grovhakket kokesjokolade

Rør inn eggene og tilsett sjokoladen

Settes med skje på smurt plate. NB. De sider ganske mye utover, så ha god plass imellom.

Stekes på 200 grader ca 6 min.

No comments: